Ένα σπάνιο Ναυτιλιακό έκθεμα,στην πιο Ιστορική ακτή του Πειραιά..!

Γράφει ο Δημήτρης Καραπατάς                                                                                               Στο λιμάνι του Πειραιά, στην ακτή Βασιλειάδη, βρίσκεται ένας ανεκτίμητης ιστορικής αξίας θησαυρός. Ένα ναυτιλιακό μουσειακό έκθεμα, το οποίο έβαλε την Ελληνική ναυτιλία στην ρότα της ανάκαμψης, μετά την περίοδο του μεσοπολέμου! 
Ο λόγος φυσικά για το Ελλάς Λίμπερτυ, που παρά τα 85 χρόνια ζωής που μετρούν οι λαμαρίνες του, διατηρείται ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όποιον θέλει να μυηθεί στην μεγάλη και ένδοξη ναυτιλιακή μας ιστορία!
Η ακτή Κρεμμυδού...
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερόμενο μουσειακό έκθεμα βρίσκεται σε μία εξίσου ιστορική περιοχή, που έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη από το πέρασμα του χρόνου και είναι η ακτή Βασιλειάδη, που προπολεμικά την αποκαλούσαν και ακτή Κρεμμυδού!
Η φαραωνικοί γερανοί φορτοεκφορτώσεως των φορτηγών πλοίων, η δέσμη σιδηροδρομικών γραμμών στις αποβάθρες της ακτής (που σώζεται εν μέρη ακόμα και σήμερα) αλλά και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της προβλήτας, με τα σημάδια από το πέρασμα του χρόνου, μαρτυρούν τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην εκβιομηχάνιση της περιοχής του Πειραιά και της Αθήνας, με τον παράλληλο μετασχηματισμό των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών για ολόκληρη τη χώρα!
Ολόκληρος ο χώρος έχει παραμείνει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και αποτελεί ένα σκηνικό, που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε περασμένες δεκαετίες.
Σκηνικό που είναι ιστορικό και για έναν ακόμα λόγο, καθώς αποτέλεσε και το σημείο γυρισμάτων για θρυλικές ελληνικές ταινίες που είχαν θεματολογία την ζωή των ανθρώπων στο λιμάνι του Πειραιά!
Ενδεικτικά αναφέρω τις ταινίες:
√ Το Κορίτσι Της Κυριακής
√ Ορατότης Μηδέν
√ Το Κάθαρμα
√ Πεθαίνω Κάθε Ξημέρωμα
√ Η Αγνή Του Λιμανιού
√ Οι Απάνθρωποι                                                                                                                                                                                 
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου