"ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ": Το άθλημα των Θεών!

Ας μιλήσουμε για ένα από τα αρχαιότερα και διαχρονικά ελληνικά αθλήματα, το οποίο γαλούχησε πολεμικές γενιές Ελλήνων στο βάθος των αιώνων. Tο Παγκράτιον ήταν η πολεμική τέχνη των αρχαίων Ελλήνων, ένας εκπληκτικός συνδυασμός χτυπημάτων με χέρια, πόδια, αλλά και λαβών πάλης.

Οι ρίζες του Παγκρατίου χάνονται στην Ελληνική μυθολογία, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της πάλης του Θησέα με το Μινώταυρο, όπως και του Ηρακλή με το λιοντάρι της Νεμέας .Και στις δύο περιπτώσεις έμεινε στη λαϊκή παράδοση ότι χρησιμοποιήθηκε το Παγκράτιον για την εξουδετέρωση των δύο μυθολογικών πλασμάτων.Η τόσο σπουδαία αυτή πολεμική τέχνη έγινε δημοφιλέστατη ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι  την πρωτοεισήγαγαν στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες από το 648 π.χ και έκτοτε καθιερώθηκε στη συνείδηση τους ως το αγαπημένο τους δυναμικό άθλημα. 


Οι εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως την Ινδία ,αλλά και η συνέχεια τους από τους επιγόνους του έως τη Κίνα, οδήγησαν στη διάδοση του  Παγκρατίου ως η κυρίαρχη πολεμική τέχνη στους "Ανατολίτες". Μάλιστα πολλοί πιστεύουν ότι υπήρξε ο βασικός πρόγονος των ανατολικών πολεμικών τεχνών και κυρίως του καράτε.         Στην σύγχρονη Ελλάδα το άθλημα αναβίωσε ταυτόχρονα με τον υπόλοιπο κόσμο, περί το 1970 από τις προσπάθειες δύο πρωτοπόρων δασκάλων του αθλήματος, του  Σίμου Ζαχόπουλου από τη Καβάλα και του Ελληνοαμερικανού από τη Βοστόνη του Τζιμ  Αρβανίτη. Ειδικά ο δεύτερος, άλλαξε όλη την οπτική που είχαν οι Αμερικανοί γύρω από τις πολεμικές τέχνες, ότι ήταν δηλαδή αποκλειστικό προϊόν των Ασιατών,  φέρνοντας τους σε γνωριμία με το Παγκράτιον και γνωστοποιώντας την ιστορική έρευνα για την εισαγωγή του στην Ασία στα Ελληνιστικά χρόνια, άγνωστη ως τότε στο ευρύ κοινό.Η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος (ΕΟΠΑ)  ιδρύθηκε το 1996 από τους μαθητές του Ζαχόπουλου, Π. Κουτρούμπα και τον Λ.Σαββίδη.                       Από το 1996 έως σήμερα έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι ,αφού έχουν διεξαχθεί ήδη 21 Πανελλήνια Πρωταθλήματα με τα περισσότερα πλέον να διεξάγονται στο σύγχρονο Ολυμπιακό κέντρο Άνω Λιοσίων. Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν περισσότερα από 130 σωματεία-σύλλογοι, κάτι που άλλωστε καταδεικνύει τη διαρκή άνοδο και ανάπτυξη του δυναμικού αυτού σπορ, του συνδετικού κρίκου του Ελληνισμού με το υπέρλαμπρο παρελθόν του.Πολλά από αυτά τα σωματεία είναι νεοσύστατα, όμως υπάρχουν και ιστορικά σωματεία, όπως πχ ο Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ κ.α.τα οποία  έχουν εξειδικευμένα τμήματα για όλες τις ηλικίες.
 Η διδασκαλία του Παγκρατίου δεν έχει περιοριστεί αποκλειστικά στον Ελλαδικό χώρο, αλλά εξαπλώνεται σε χώρες όπως είναι η Γερμανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και πολλές άλλες με ιδιαίτερη επιτυχία. Εμείς ως Έλληνες δεν μπορούμε να νοιώθουμε παρά μόνο περηφάνια για τα όσα σημαντικά μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας να διαφυλάξουμε και να υπηρετούμε.                                                                                       ΠΗΓΗ:http://www.sport-chicas.gr


Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου