Οι μεγάλοι μας ζωντανοί..βρίσκονται στα Κοιμητήρια..!

Γράφει ο Δημήτρης Καραπατάς.                                                                                                  Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για ένα τόσο εμβληματικό πρόσωπο, είναι να αναφερθώ και να εξάρω το πανόραμα των επαναστατικών του πράξεων. Για τις οποίες, όλοι εκείνοι που με βαθιές καταβολές αυτοσυνειδησίας έσκυψαν τον αυχένα και έγιναν υμνητές των οικονομικών συμφερόντων, προδίδοντας παράλληλα τους συμπολίτες τους, δεν έχουν βγάλει κιχ!
Δικαιώνοντας ένα παλιό <<ΕΑΜΙΚΟ>> τραγούδι που αναφερόμενο στην έρμη πατρίδα έλεγε: " Βαριά θλιμμένη προδομένη από δειλούς προδότες γιούς σου".
Γεννήθηκε στην Αργεντινή, στις 14/7/1928 από εύπορη οικογένεια, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να έχει τις καλύτερες σχέσεις με ανθρώπους που προέρχονταν από ταπεινή καταγωγή.
Στα εφηβικά του χρόνια έδειξε ενδιαφέρον για την ποίηση, ενώ το λογοτεχνικό του ενδιαφέρον είχε εφαλτήριο την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία με μεγάλη προτίμηση την "Πολιτική του Πλάτωνα".
Εξ απαλών ονύχων κυριάρχησε στη ζωή του η διάθεση να βοηθήσει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής που μαστιζόταν από τη φτώχεια και τα παράγωγά της.
Έτσι η αλτρουιστική του διάθεση τον οδήγησε αρχικά στο Περού για να προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του σε τοπικό λεπροκομείο! Ενώ στη συνέχεια έκανε και άλλα τέτοιου είδους ταξίδια στην Κολομβία και την Βενεζουέλα.
Τελικά ταξίδεψε σε όλα τα κράτη της Λατινικής Αμερικής που η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη.
Ο λόγος φυσικά για το απόλυτο σύμβολο της επανάστασης, τον θρυλικό Τσε Γκεβάρα. Ο οποίος συμμετείχε στην ένοπλη δράση για την ανατροπή του Κουβανικού καθεστώτος, με τη μεγαλύτερη στρατιωτική του επιτυχία να είναι η κατάκτηση της Σάντα Κλάρα στις 29/12/1958.
Μια νικηφόρα μάχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον κουβανικό αγώνα, αφού έτσι άνοιξε ο δρόμος για την πρωτεύουσα Αβάνα, και που ανάγκασε τον δικτάτορα Μπατίστα να αυτομόλησει στην Δομινικανή Δημοκρατία.
Της περίλαμπρής αυτής στρατιωτικής νίκης, είχαν προηγηθεί δύο χρόνια ανταρτοπόλεμου στην Σιέρρα Μαέστρα.
Τον Απρίλιο του 1961 στην εισβολή των Αμερικανών στον Κόλπο των Χοίρων, ο Τσε Γκεβάρα τάχθηκε και πάλι επικεφαλής κουβανικών στρατευμάτων που υπερασπίστηκαν την επαρχία Πινάρ Ντελ Ρίο και χάρη και στην αποτελεσματική κάλυψη της κουβανικής αεροπορίας, η Αμερικανική εισβολή κατέληξε σε Βατερλό!
Μετά την φυγή του από την Κούβα, ο θρυλικός επαναστάτης επισκέφθηκε το Κονγκό, βοηθώντας κι εκεί το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.
Ο Τσε Γκεβάρα τελικά στα 39 του χρόνια, προδομένος, θα πληρώσει με τη ζωή του τα σχέδια οργάνωσης ανταρτών στη Βολιβία, αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, πέφτοντας σε ενέδρα.
Η απόφαση της εκτελέσεις του πάρθηκε μέσα σε ένα σχολείο του Χιγερας από έναν ταγματάρχη και ένας συνταγματάρχη του Βολιβιανού στρατού.
Ο εκτελεστής του όμως διστάζει να υλοποιήσει την διαταγή και έτσι χρειάστηκε και δεύτερη εντολή τον ανώτερων αξιωματικών του, για να τον εκτελέσει, αλλά και πάλι ο δήμιος διστάζε!
Τότε ο Τσε Γκεβάρα με ήρεμη και θαρραλέα φωνή τον προέτρεψε:
"Τραβήχτε. Μην φοβάστε"!
Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του μεγάλου επαναστάτη.
Φυσικά η δικτατορική κυβέρνηση της Βολιβίας δεν επέτρεψε για ευνόητους λόγους την δημόσια ταφή του.
ΥΓ Ποτέ δεν είδα κάποια αντίφαση ανάμεσα στις ιδέες που πιστεύω και στις ιδέες αυτού του συμβόλου, αυτής της εξαιρετικής φυσιογνωμίας, του Ιησού Χριστού.
Τσε Γκεβάρα                                                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου