Ένα Πανόραμα Πολιτιστικής κληρονομίας κοντά μας..!

Γράφει ο Δημήτρης Καραπατάς.                                                                                               Κάτω από τη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης και μέσα στο απέραντο ανοικτό μουσείο της Πλάκας, βρίσκεται ένα ξεχωριστό μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο λόγος φυσικά για το μουσείο Ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων, που βρίσκεται στην πλατεία Αέρηδων, που εγκαινιάστηκε το 1991 από το υπουργείο πολιτισμού και μέχρι σήμερα συνεχίζει τη λειτουργία του απρόσκοπτα.
Αδιαφιλονίκητα, ο σκοπός του είναι η διάδοση και η διάσωση της μουσικής μας παραδόσης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η έκθεση παρουσιάζεται σε τρεις ορόφους και χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες μουσικών οργάνων:
Α) Μεμβρανόφωνα
Β) Αερόφωνα
Γ) Χορδόφωνα
Δ) Ιδιόφωνα
Ειρήσθω εν παρόδω η εθνομουσικολογική του βιβλιοθήκη κάνει ειδική μνεία στους Έλληνες δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου οπως λ.χ. του Νικολάκη Σουλεϊμάνη, Νικήτα Κωστόπουλου, Νίκου Καρακώστα,
Βασίλης Σαλέας και του Τάσου Χαλκιά, ενώ στο οπτικοακουστικό αρχείο δεσπόζει η φλογέρα η μαντούρα η τσαμπούνα και ο ζουρνάς!
ΥΓ Χωρίς την διάσωση και την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της Ελληνικής γλώσσας - η οποία σημειωτέον είναι από τις πιο πλούσιες του κόσμου- φρονώ πως θα επέλθει η εθνική αποφλοίωση ακριβώς όπως συμβαίνει με το αποφλοιωμένο φυτό που στο τέλος γίνεται ξερό.
Και αυτό το απευθύνω σε ορισμένους πραίτορες της καταστροφής που με διανοητικούς σαλτιμπαγκισμούς προσπαθούν να διαλύσουν τη θρησκεία και την ιστορία μας, στο όνομα προφανώς της δικιάς τους μάσαχαψαμπούκας, ενώ οι εκκολαπτόμενη πιτσιρικάδες μιμητές τους.                                                                                                                                                                                                 
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου