Ήταν πρόκληση ετούτη εδώ η μουσικοχορευτική παράσταση: 26 ηθοποιοί, 30 χορευτές και 15 μουσικοί επί σκηνής! Ο «Ντελικανής», λοιπόν, σε σκηνοθεσία του Ηλία Μαλανδρή, μια παράσταση που για πρώτη φορά φιλοξενείται στο Ηρώδειο την επόμενη Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, και μας μεταφέρει στην Κρήτη του ’50, για να παρακολουθήσουμε την απότομη ενηλικίωση ενός παιδιού στο στενό κοινωνικό περιβάλλον της Κρήτης. Μέσα από κωμικά και δραματικά επεισόδια ακολουθούμε τα βήματα του Ντελικανή, έως την ανέλιξή του σε σύμβολο της αιώνιας νεότητας!
Πρόκειται για ένα υπερθέαμα με την παραδοσιακή μουσική πανδαισία της Κρήτης, αλλά και με κομμάτια από την παλιά πολυβραβευμένη ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου του Μανώλη Σκουλούδη. Σε αυτή την πρόκληση απαντήσαμε πλησιάζοντας τρεις από τους ηθοποιούς της παράστασης, προκειμένου να μας μιλήσουν για το πώς τη βιώνουν. Ε, δεν είναι και μικρή υπόθεση ένα τέτοιο υπερθέαμα στην καρδιά της Αθήνας! Έτσι, η Σοφία Μουτίδου, ο Κωνσταντίνος Φερεντούρος και η Χρυσάνθη Γεωργαντίδου δέχθηκαν με μεγάλη καλοσύνη να μας αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους, μεταφέροντάς μας τα πώς και τα γιατί της πολύτιμης αυτής εμπειρίας τους.
Τι ήταν εκείνο που σας «εξιτάρισε» ώστε να συμμετέχετε σε αυτή τη μεγαλειώδη μουσική παράσταση;
Σ. Μουτίδου: «Το ότι δεν είχα ξανασυμμετάσχει σε κάτι τόσο μεγάλο και ομαδικό. Επίσης, ο ρόλος μου είναι καταπληκτικός».
Κ. Φερεντούρος: «Eίναι αρκετοί οι λόγοι. Πρώτα απ’ όλα το έργο, κατόπιν το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, και φυσικά οι συνεργάτες και η συνύπαρξη τόσο σπουδαίων καλλιτεχνών και τεχνών σε μια σκηνή».
Χρ. Γεωργαντίδου: «Το σύνολο της παράστασης… Το κείμενο, ο σκηνοθέτης, οι συντελεστές και φυσικά ο ρόλος μου, που είναι κάτι τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι έχω κάνει μέχρις στιγμής».
Ποιον ρόλο υποδύεστε;
Σ. Μουτίδου: «Την Κορακοζωίτσα, την κουτσομπόλα του χωριού που θέλει και αυτή τον Ντελικανή. Και που ουσιαστικά μόνο αλήθεια λέει».
Κ. Φερεντούρος: «Τον Λεωνίδα, το πρωτοπαλίκαρο της Ερηνάκης, μεγαλωμένος στα βουνά με σκληρή δουλειά, μακριά από τους ανθρώπους αλλά και από τις χαρές της ζωής. Ίσως κάποτε να υπήρξε και εκείνος Ντελικανής στα νιάτα του…»
Χρ. Γεωργαντίδου: «Την Αρετή, τη μεγαλύτερη από τις έξι κόρες του δημάρχου του Λαδοχωρίου, η οποία χήρεψε πολύ νέα, και στο πρόσωπο του Ντελικανή βλέπει την ελπίδα, τον έρωτα και ότι έχει στερηθεί… την πιθανή απαρχή μιας νέας ζωής».
Πόσο επίκαιρος είναι ο μύθος του Ντελικανή;
Σ. Μουτίδου: «Είναι εντελώς διαχρονικός, καθώς η υποκρισία είναι αιώνια και παντοτινή».
Κ. Φερεντούρος: «Πρόκειται για ένα υπερθέαμα με την παραδοσιακή μουσική πανδαισία της Κρήτης…Ο κρητικός πολιτισμός είναι πάντα επίκαιρος και αξιοθαύμαστος».
Χρ. Γεωργαντίδου: «Ο μύθος του Ντελικανή είναι πάντα επίκαιρος. Το ξύπνημα της νιότης και οι παρεξηγήσεις που προκαλεί, αλλά και ο τρόπος που το αντιλαμβάνεται η κοινωνία, είναι καταστάσεις διαχρονικές».
Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι αυτή η συνύπαρξη σε ένα τέτοιο υπερθέαμα λόγου και μουσικής, πολλώ δε μάλλον όταν σπουδαία και πολλά ονόματα συμμετέχουν σε αυτό;
Σ. Μουτίδου: «Είναι κάτι εντελώς δύσκολο και δεν μπορώ να φανταστώ πώς γίνεται. Η δουλειά του σκηνοθέτη εδώ είναι πράγματι αξιοθαύμαστη».
Κ. Φερεντούρος: «Όταν έχεις τόσες τέχνες συγκεντρωμένες σε μία παράσταση και τόσους κύριους εκφραστές τους, με καταξίωση στον χώρο τους, είναι ευλογία να δουλεύεις για μία τέτοια παράσταση… Τώρα αν είναι εύκολη ή δύσκολη η συνύπαρξη, σε αυτό μπορεί να απαντήσει μόνο ο σκηνοθέτης της παράστασης Ηλίας Μαλανδρής που φέρει και όλο το βάρος του αποτελέσματος».
Χρ. Γεωργαντίδου: «Δύσκολη αλλά και μαγευτική. Αυτή είναι άλλωστε και η ομορφιά αυτής της παράστασης που πιστεύουμε ότι θα ενθουσιάσει όσους παραβρεθούν στις 9 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο».
Θεωρείτε πως το Ηρώδειο είναι ένας χώρος πολιτισμού όπου η κρητική παράδοση –και όχι μόνο– επιβάλλεται να φιλοξενείται;
Σ. Μουτίδου: «Επιβάλλεται να παρουσιάζονται δουλειές που είναι προσεγμένες και ουσιαστικές. Πόσω μάλλον όταν έχουν να κάνουν με την παράδοση».
Κ. Φερεντούρος: «Φυσικά… Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου και βρίσκεται κάτω από το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού την Ακρόπολη των Αθηνών…Εάν δεν φιλοξενούνται εκεί οι παραδόσεις και γενικότερα ο πολιτισμός μας, πού αλλού θα ήταν ο κατάλληλος χώρος για να φιλοξενηθούν;»
Χρ. Γεωργαντίδου: «Αναμφίβολα. Το Ηρώδειο είναι ένας χώρος τέχνης, σήμα κατατεθέν, της Ελλάδος και του ελληνικού πολιτισμού. Αλίμονο, αν σε έναν τέτοιο χώρο, δεν έχουν θέση εκδηλώσεις που εκπροσωπούν και προωθούν τον πολιτισμό και την παράδοση».
Για καλό σκοπό…
Τα καθαρά κέρδη που θα προκύψουν από την παράσταση θα ενισχύσουν την εκστρατεία της ΟΜ.Κ.Ε. για τη Συνταγματική αναγνώριση της Ελληνικής νοηματικής γλώσσας και την παροχή ίσων ευκαιριών στην ενημέρωση, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση, στα άτομα με προβλήματα ακοής, τα οποία στην Ελλάδα αριθμούν περίπου στα 25.000.
Οι συντελεστές της παράστασης
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μαρία Τζομπανάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Σοφία Μουτίδου, Βίβιαν Κοντομάρη, Δέσποινα Πόγκα, Νίκος Τσεργάς, Κωνσταντίνος Φερεντούρος, Ρενάτα Καπετανάκη, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Χριστίνα Γερογιάννη, Γιώτα Βόκαλη, Φανή Παρλή, Γεωργία Κυριακίδου, Περικλής Ματαράγκας και σε πρώτη εμφάνιση οι Αλέξανδρος Ψυχράμης, Γιάννης Γρηγοράκης, Ιωάννης Καρέλλης, Τόμας Τζόρτα, Ελένη Καρατσόλη και η μικρή Κατερίνα Τουσούνη. Φιλική συμμετοχή Πάνος Σκουρολιάκος και Τέλης Ζώτος. Μαζί τους τραγουδούν οι Αρετή Κετιμέ, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Πέτα, Ανδρέας Σμυρνάκης, Γεωργία Βεληβασάκη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΑ: Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Μάνος Μουντάκης, Μανόλης Αλεξάκης, Μανόλης Κακλής, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης, Μανόλης Κονταρός, Αντώνης Καραγιαννάκης, Ηλίας Τουσούνης κ.ά.), ενώ θα χορέψουν επιλεγμένες χορευτικές ομάδες από τα Κρητικά σωματεία της Αθήνας.Την εικαστική πρόταση της παράστασης φιλοτέχνησε ο Αλέκος Φασιανός. ΠΗΓΗ:http://www.iapopsi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου