Σημαντικά ευρήματα από την Αρχαιολογική σκαπάνη στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου! (video)

Μία πολυτελή ρωμαϊκή έπαυλη και λουτρικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου. Τα σημαντικά αυτά ευρήματα -αλλά και άλλα που αποκαλύφθηκαν προγενεστερα- μαρτυρούν την σπουδαιότητα του Ισθμού [Η Κατουνιστρα βρίσκεται κοντά του] κατά την αρχαιότητα και την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην περιοχή...


Τα έως τώρα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας δίνουν σοβαρές ενδείξεις για τη σημασία της ευρυτερης περιοχής του Ισθμού, κατά την ύστερη αρχαιότητα, αφού η έπαυλη ήταν σε χρήση και κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Η γυρω απο τον Ισθμο περιοχη,που τοτε δεν υπηρχε [!!!],κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, παρουσίαζε ανάπτυξη και αποτελούσε ζωηρό εμπορικό, αστικό κέντρο.

Θεωρείται, λόγω της επιφάνειάς του, ότι το λουτρικό συγκρότημα δεν ανήκε αποκλειστικά στην έπαυλη, αλλά χρησιμοποιείτο ευρύτερα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην περιοχή του Ισθμού – Λουτρακίου, από τα αρχαία χρόνια.

Η έπαυλη αυτή μαζί με τα παλαιότερα ευρήματα -όπως λείψανα ναού κλασικής εποχής- ίσως του Ασκληπιού στο σχέδιο πόλεως Λουτρακίου, που αποκαλύφθηκε περίπου το 1920 και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν κοντά στο κέντρο του Λουτρακίου, προσφέρουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του Λουτρακίου, ίσως ως αυτοτελούς οικισμού και στους κλασικούς χρόνους, πέρα από την αναφορά της πόλεως στους ρωμαϊκούς χρόνους, ως «Θέρμαι».

Στόχος είναι μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής να δημιουργηθεί ένα υπαιθριο αρχαιολογικό παρκο που θα δωσει ωθηση στην τουριστικη αναπτυξη του Λουτρακιου.

Αυτες τις ημερες προκειται να ολοκληρωθει η 5η ανασκαφικη περιοδος που εχει χρηματοδοτηθει απο την Περιφερεια Πελοποννησου.

Στην σημασια της Ρωμαικης επαυλης για τον παρακειμενο,οικισμο ”Φλοισβος”αναφερεται,στο ρεπορταζ που ακολουθει,ο προεδρος του ομωνυμου,δραστηριου συλλογου της περιοχης Κωστας Μεταξας.                                                                                                                                                 ΠΗΓΗ:http://www.loutrakiblog.gr
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου